Kartleggelse av kredittkort formål blant nordmenn – SIFO undersøkelse

March 11, 2020 av

I Norge har kredittkort en stor betydelse i samfunnet viser en stor fersk undersøkelse utført av forskningsinstituttet SIFO (sifo.no). SIFO er et norsk statlig forskningsinstitutt med fokus på forbruksforskning. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge den delen av nordmenns forbruk som er lånefinansiert.

Interessante aspekter om kredittkort Norge

SIFO rapporten avslører interessante aspekter ved kredittkort Norge; nærmere bestemt de forskjellige bruksomådene av kredittkort. På mange måter er forbruksmønsteret i tråd med noen av de beste kredittkort fordeler, fremmet av banker og kredittkortutgivere, fremfor alt at bruk av kredittkort er tryggere, fleksibelt og kontrollerbart i større grad sammenliget med å bruke bankkort, debetkort og kanskje til og med kontanter.

Antall kredittkort brukere

SIFO-undersøkelsen viser at over 28% av norske husholdninger har kredittkort med utestående gjeld. Det vil si at nesten tretti prosent av kredittkort brukere betaler minimumsbeløpet eller følger en delbetalingsplan for det utestående beløpet.

Kjøp av forbruksvarer

SIFO sin undersøkelse viser at den vanligste årsaken til at nordmenn bruker kredittkort er for å kjøpe forbruksvarer. Kjøp av forbruksvarer ble oppført som formål for hele 50% av deltakerne i undersøkelsen. Det er stadig mer attraktivt å bruke kredittkort på online shopping eller handleturen på byen på grunn av forskjellige forbrukergunstige lojalitetsprogam. De beste kredittkort Norge har gir nemlig cashback (penger tilbake), bonuspoeng og spesialtilbud. re:member Black er særlig populært både blant de unge og de litt mer modne kundesegmentene. Kredittkortselskapet har spesialisert seg på å svare til den voksende etterspørselen på kredittkort med bonus og cash innen mote, forbrukerelektronikk, byggvarer, møbler og innredning.  og reiser. Bonuspoeng kan vanligvis avregnes mot kredittkort regningen og/eller brukes for å betale for flybilletter

En av de mest praktiske fordelene med kredittkort, fremfor vanlige bankkort, er at pengene ikke dras fortløpende fra kontoen. Istedet får man en regning en gang i måneden som er ment å gi kortholderen større kontoll over sine innkjøp.

Reise

Kredittkort til ferie står oppført som andre største formål på lista til lånetrengende nordmenn. I følge SIFO står 44% av kredittkort formål til ferieturer, eller andre reiser gjennom året både i sommer- og vinterhalvåret. At så mange velger å betale reisen med et kredittkort kan forklares ved at gratis reiseforsikring på de aller beste kredittkort i Norge ofte beskytter brukeren mot avbestillinger, kanselleringer, tapt bagasje og andre uforutsette hendelser som kan oppstå i forbindelse med reisen. De finnes både MasterCard reiseforsikring og Visa reiseforsikring. Vurderer du et kredittkort til drømmeferien? Bank Norwegian er et godt eksempel på en bank som tilbyr noen av de beste kredittkort fordeler for sine reisende kunder. Bank Norwegian er tilkoblet Visa betalingsnettverk. Andre kredittkort med Mastercard reiseforsikring er eksempelvis Revolut Metal. Dette kortet har noen av de beste reise- og helseforsikringer. Kortet er dessuten et debetkort, og passer utmerket til personer som vil holder kredittkort på avstand.

Uforutsette utgifter

Ifølge undersøkelsen er så mange er det så mange som 30%, eller 1 av 3, som har kredittkort som en ”ekstra buffer” mot uforutsette utgifter som ellers kan ramme hverdagsøkonomien hardt. Et kredittkort kan være en god løsning dersom noe faktisk skjer med vaskemaskinen, overraskende fuktskader på badet eller dekkpunkteringer.

Husk imidlertid på at med et kredittkort påløper det renter fra dag 1, og dersom du tror du kommer til å nedbetale beløpet i løpet av en måned eller to vil det muligens være økonomisk hensiktmessig å i stedet benytte seg av de rentefrie dagene du får med et kredittkort. Det kan man oppnå ved å dra ned på eller utsette andre hverdagsutgifter og dermed skape pusterom i økonomien til å betale kredittkort regningen. Her kan vi anbefale Credits Gold kortet som er kjent i Norge for sine gode rentevilkår og suverene kundeservice. De fleste tjenestene på kortet er uten fordyrende kostnader og øvrige skjulte gebyrer. Credits Gold kan du skaffe deg uten å måtte behøve å betale årsavgift eller etableringsgebyr.

Ettersom kortet er uten årsavgift, koster det ingenting å ha i lommeboken til uforutsette hendelser i hverdagen eller på ferie.

Oppussing

Et annet vanlig formål blant folk som ønsker kredittkort og forbrukslån er oppussing. Oppgradering, oppussing eller renovering av bolig står for 12% av hva nordmenn finanansierer med lånte midler. re:member Gold er et kredittkort som kan passe utmerket til oppussingsformål. Kortet har nemlig et av de beste kredittkort renter og en kredittgrense opptil 150 000 kr. At fler og fler bruker lånte midler til å finansiere boligoppussing er til en viss grad forståelig, med tanke på de negative økonomiske konsekvenser utsettelse av oppussing medfører. Typiske situasjoner er skade og da spesielt fuktskader på våtrom eller behovet for å øke verditaksten foran et boligsalg. Å bruke kredittkort eller forbrukslån til oppussing kan bidra til å løse langsiktige problem, men det er samtidig viktig at man tar en nøye gjennomgang av sin betalingsevne før man fyller ut en søknad om kredittkort. Oppussing kan bli en økonomisk katastrofe dersom man blir innvilget en kreditt som man i utgangpunktet ikke klarer å betjene. Imidlertid, er sjansene for det liten etter innføringen av gjeldsregisteret i 2019. Med hjelp av et felles register over aktuell gjeld, har banker og andre kredittkortutgivere gode hjelpemidler for å bedømme tilbakebetalingsevnen til søkerne.

Oppsummering

SIFO undersøkelsen viser et tydelig bruksmønster for forbrukslån og kredittkort i Norge. Halvparten av kredittkort brukere benytter seg av kredittkort til forbruksvarer. Dette kan skyldes forskjellige lojalitetprogram som gir cashback og bonuspoeng til kundene sine ved alle kortkjøp. Poengene kan senere benyttes enten til å gjøre avdrag på kredittkort regninger eller byttes ut mot flybilletter. Nest etter forbruksvarer brukes kredittkort til reiser. Hele 44% benytter seg av kredittkort for å bestille reiser og under ferien. Da flere tjenester som reiseforsikring og kontantuttak er gratis gjør det reisen tryggere og rimeligere for brukerne. 30 prosent av kortholdere finansierer uforutsette hendelser med lånte midler og 12 prosent investerer sin kreditt i boligoppussing. .