Hvordan få refundert flybilletter ved konkurs, innstilt avgang eller streik

February 27, 2020 av

Av og til skjer det uforutsette at mange reisende blir rammet både av flyselskaper og reisebyråer som går i konkurs. Heldigvis er det mange som betaler reisen med kredittkort, men hvordan går du frem du for å få pengene tilbake når turen blir avlyst?

Flere og flere reisende bruker kredittkort for å betale for turen. Man kan dra nytte av den tilleggsreiseforsikring, samle bonuspoeng hvis du har et reisekort med et bonusprogram og i andre tilfeller også få rabatter og spesialtilbud.

Det er egentlig ingen grunn til ikke å bruke et kredittkort både til å betale for og på ferien – det er de fleste enig i. Men hva gjør du for å få pengene tilbake hvis flyselskapet går konkurs og du har betalt flybilletten din med et kredittkort? Det skal vi gå gjennom i dette innlegget.

Beskyttet av norsk lov

Betaling av reiser med kredittkort, og andre tjenester og produkter for den sakens skyld, er beskyttet av norsk lov. Det står i Finansavtalelovens § 54 b at forbrukere kan rette de samme innvendinger og pengekrav til selskaper som utsteder kort, som til selgeren av produkter og tjenester. Sagt med andre ord, skulle flyselskapet du kjøpte billetter av går i konkurs, kan du rette et krav til banken/kortutgiveren om å få tilbakebetalt pengene du har tapt hos flyselskapet.

Har du vært så uheldig å kjøpt flybilletter og flyselskapet går i konkurs bør du umiddelbart kontakte kortutstederen og kreve refusjon av pengene.

At kredittkortutgiveren er mottagelig for en klage av denne typen er bare mulig takket være Finansavtaleloven, og betyr kort fortalt at du har rett til å stille de samme kravene til kortutstederen som til selgeren. Dette betyr praktisk sett at hvis du har et betalingskrav mot selgeren (i dette tilfellet flyselskapet) og selgeren ikke betaler (refunderer), kan du i stedet kreve refusjon mot kortutsteder.

Finansavtalelovens paragraf 54 b omfatter ikke bankkort og debetkort Til tross for det kan det være greit å kontakte banken og dobbeltsjekke.

Sålangt som mulig bør du alltid betale for reisene dine med et kredittkort. Da kan du være helt trygg på at du ikke kommer til å tape penger hvis flyselskapet går i konkurs.

Sjekk forsikringene dine

Er du godt innsatt i forsikringene dine, er du sannsynligvis allerede klar over hvorvidt disse omfatter konkurs.

Kredittkortutgivere tilbyr tilleggsforsikringer for ferie, men disse dekker vanligvis ikke konkurs. Europeiske Reiseforsikring ERV, forsikringsselskapet bak mange kredittkort, yter ikke refusjon ved konkurs.

Nærmere gjennomsyn av forsikringsvilkårene til re:memeber Black reiseforsikring, viser at heller ikke re:member yter erstatning ved konkurs.

Under Generelle vilkår 10.2: Begrensninger og unntak, les følgende:

Det ytes ikke kompensasjon for kostnader som skyldes:

  • Konkurs
  • Offentlige aksjoner
  • Krigstilstand eller lignende politisk uro
  • Streik, lockout og lignende

Du er dermed ikke beskyttet mot konkurs gjennom en typisk reiseforsikring som er inkludert i mange kredittkort. Dette er imidlertid ikke et problem, siden du som tidligere nevnt alltid er beskyttet av forbrukerkredittloven.

Hvis du er nysgjerrig på hvordan forsikringsvilkårene kan se ut for en typisk tilleggsreiseforsikring, kan du klikke her.

Oppsummering

Hvis du reiser regelmessig og for øyeblikket ikke betaler flybilletter med kredittkort, er det på tide å starte! Å betale flybilletter med kredittkort er bare positivt, og skulle den konkursen skje, er du beskyttet.

Hvis du også har et gratis kredittkort, dvs. et kort uten årsavgift, er du gratis beskyttet. Klikk her for å lese mer om beste kredittkort med bonus.